فهرست مطالب

تعلیم و تربیت استثنایی - سال سیزدهم شماره 115 (اردیبهشت 1392)

نشریه تعلیم و تربیت استثنایی
سال سیزدهم شماره 115 (اردیبهشت 1392)

  • 72 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1392/02/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سحر کرمی، علی اکبر ارجمندنیا، غلامعلی افروز، محمدرضا نیستانی صفحه 5
    هدف از این پژوهش، ارزیابی برنامه درسی ریاضی دانش آموزان کم توان ذهنی است. روش این پژوهش، پیمایشی از نوع توصیفی است. جامعه آماری پژوهش، 245 نفر از معلمان مدارس ابتدایی کم توان ذهنی شهر تهران،24 نفر از مدیران مدارس، 10 نفر از کارشناسان حوزه ستادی و7 نفر از سرپرستان آموزشی مدارس ابتدایی کم توان ذهنی شهر تهران است. در قسمت معلمان 150 نفر، بر اساس جدول تعیین حجم نمونه مورگان به صورت تصادفی طبقه ای و گروه-های دیگر نیز به صورت تمام شماری انتخاب شدند. ابزار گرد آوری داده ها پرسشنامه با پایایی 87/0، مصاحبه، سیاهه و بررسی اسناد بود. برای تحلیل داده ها از محاسبه فراوانی، درصد و روش وزن دهی و ارزش گذاری استفاده شد. تحلیل دیدگاه های کارشناسان، معلمان، مدیران مدارس و سرپرستان آموزشی مدارس کم توان ذهنی شهر تهران نشان می دهند که وضعیت معلم دانش آموزان کم-توان ذهنی مطلوب (5/72 درصد)، وضعیت مدیر مدرسه مطلوب (95 درصد)، وضعیت سرپرست آموزشی مطلوب (5/67 درصد)، وضعیت فضا، تجهیزات و امکانات آموزشی مطلوب (80 درصد)، وضعیت اهداف درس ریاضی نسبتا مطلوب (66 درصد) و وضعیت بودجه و امور مالی نسبتا مطلوب (55 درصد) می باشد و در نهایت برنامه درسی ریاضی دانش آموزان کم توان ذهنی با توجه به این عوامل شش-گانه در سطح مطلوب (72/73 درصد) قرار دارد. مهم ترین راه کارهای مناسب در جهت رفع موانع و مشکلات برنامه درسی ریاضی مدارس کم توان ذهنی عبارت اند از: 1) به کارگیری معلمان متخصص و حرفه ای در امر آموزش دانش آموزان کم توان ذهنی، 2)توسعه ی حرفه ای معلمان با تشکیل کلاس های ضمن خدمت، 3) تدوین اهدافی متناسب با ویژگی های دانش آموزان کم توان ذهنی و 4) تجدید نظر در میزان حقوق و مزایای دریافتی معلمان.
    کلیدواژگان: برنامه درسی، کم توان ذهنی، ریاضیات
  • امیرعباس ابراهیمی صفحه 22
    هم تدریسی یا آن گونه که گاه نامیده می شود تدریس همیارانه (1) به عنوان بخشی از فلسفه ی آموزش فراگیر نوعی الگوی ارائه ی خدمات و رویکرد بیش از پیش پرطرفداری است (2) که برای مدت زیادی معمول ترین الگوی آموزش ویژه در کلاس فراگیر بود و محبوبیت آن همچنان افزایش یافته است (3). در هم تدریسی دو مربی (یکی نوعا آموزگار آموزش همگانی و دیگری آموزگار آموزش ویژه یا متخصص دیگری) به طور همیارانه برای آموزش گروه ناهمگنی از دانش آموزان که برخی از آنها توانخواه یا با نیاز ویژه هستند، برای تمام روز مدرسه یا بخشی از آن، در یک کلاس درس، تخصص خود را به اشتراک می-گذارند.
    کلیدواژگان: هم تدریسی، کودکان با نیازهای ویژه
  • محمدصادق ابراهیمی چابکی صفحه 29
    «املا» یا «هجی کردن» به عنوان یکی از مهارت های نوشتاری در دوه ی ابتدایی از اهمیت بسزایی برخودار است و پایه و اساسی برای یادگیری نوشتن دانش آموزان به شمار می رود. آشنایی آموزگاران با موانع و مشکلات تحقق اهداف آموزشی در درس املا می تواند آن ها را در جهت برطرف نمودن معضلات این درس یاری نماید. عوامل متعددی سبب اختلال در آموزش نوشتن به ویژه درس املا می گردد و این درس را با مشکلی به نام «غلط نویسی» یا «نادرست نویسی» مواجه می سازد. نادرست نویسی در درس املا از دیدگاه های مختلفی قابل بررسی است. یکی از این دیدگاه ها، دیدگاه زبان شناسی است. از این نظر، گاه ویژگی ها و اشکالات موجود در نظام نوشتاری زبان فارسی نقش عمده ای در افت تحصیلی فراگیران در درس املا دارد. در این مقاله سعی بر این است تا ضمن بررسی نشانه ها (حروف) و صداها (واج ها) و ارتباط بین آن ها در خط فارسی از دیدگاه زبان شناسی به تشریح موانع یادگیری آن بپردازد.
    کلیدواژگان: املا، حرف، واج، غلط نویسی
  • زهرا برزگر صفحه 35
    اختلالات رفتاری در پیش از دبستان می تواند پیش بینی کننده مشکلات رفتاری شدید در سال های دبستان محسوب شوند و به اعمال بزهکاری در نوجوانی و بالاخره شخصیت ضد اجتماعی در بزرگسالی منتهی شود. افزون بر این مجموع این موارد می تواند باعث ایجاد مشکلات فراوان برای خانواده، اطرافیان کودک و کل جامعه شده و هزینه های قابل توجهی را نیز بر آنها تحمیل کند (استورمونت، 2002). در این چارچوب لزوم مداخله بهنگام که از شدت نشانه های زودرس آنها بکاهد و از پایداری آنها جلوگیری کند اجتناب ناپذیر می شود. در میان روش های درمانگری در کودکان، بازی درمانگری یکی از شاخص ترین و پرکاربردترین روش ها است که روان شناسان و پژوهش گران متعددی طی چندین دهه از این روش برای درمان طیف وسیعی از اختلال ها و مشکلات بهره جسته اند و اثر بخشی آن را به اثبات رسانیده اند (براتون، ری، راین و جونز، 2005).
    کلیدواژگان: اختلالات رفتاری، پیش دبستانی، بازی درمانی
  • اسماعیل عظیمی صفحه 45
    آموزش دانش آموزانی که معلولیت های حسی دارند همواره مورد توجه صاحب نظران و متخصصان آموزشی بوده است. یکی از معلولیت های حسی نابینایی است. باید توجه داشت که روش های سنتی در آموزش این افراد کارایی لازم را ندارند و موجب کاهش انگیزه ی این دانش آموزان می شوند. لذا یک رویکرد تحولی ضروری است. بازی های رایانه ای به عنوان تعاملی ترین رسانه ی دیجیتال، یک رویکرد تحولی در آموزش نابینایان به حساب می آیند. بنابراین هدف از این پژوهش بررسی نقش بازی های آموزشی رایانه ای و ارائه ی اصول طراحی این بازی ها برای آموزش نابینایان است. از جمله مواردی که می توان از این بازی ها در آموزش نابینایان استفاده کرد شامل تقویت پردازش شنیداری، تصویرسازی ذهنی، یادگیری موضوعات درسی، جهت یابی و مکان یابی و نقش عاطفی آن ها می-شود. باید در نظر داشت که طراحی این بازی ها منطبق بر اصول آموزشی باشد. در این تحقیق برخی از این اصول ارائه می شود. پیشنهاد می شود بازی های مناسب برای دانش آموزان نابینا تولید و تاثیر آن ها در هر یک از موارد گفته شده بررسی شود.
    کلیدواژگان: بازی های آموزشی رایانه ای، آموزش نابینایان، پردازش شنیداری، تصویر سازی ذهنی، جهت یابی و مکان یابی
  • مهدی گرمابی، گیتا موللی صفحه 51
    مشکلات شنوایی در کودکان کم شنوا، علاوه بر مهارت های ارتباطی، بر شناخت و تعامل اجتماعی نیز تاثیر می گذارد. جنبه ای از شناخت اجتماعی که در سال-های اخیر توجه فزاینده ای را به خود جلب کرده است، تحول نظریه ذهن کودکان می باشد. در ارتباط با توانایی های عقلانی و شناختی کودکان کم شنوا، حافظه موضوعی بوده که همواره مورد توجه قرار گرفته است: به ویژه نقش مهم حافظه دیداری در به یادسپاری و بازشناسی علایم مربوط به ابزارهای مهم ارتباطی مانندگفتارخوانی، زبان اشاره و گفتار نشانه دار. نتایج حاصل از مطالعات مشخص می سازد که عملکرد پایین کودکان کم شنوا درتوانایی های شناختی مانند هوشبهر و نظریه ذهن بیشتر مربوط به تکیه این توانایی ها به سنجش مهارت های کلامی می باشد، اما درصورت استفاده از ابزارهای سنجش غیرکلامی و با تکیه بر نوع سنجش مبتنی بر مهارت های دستی (مانند زبان اشاره) تا حد زیادی نمرات این کودکان بهبود پیدا کرده و تفاوت اندکی با نمرات کودکان عادی در زمینه هوشبهر آن ها مشاهده شده است. با این حال در حافظه دیداری در اکثر پژوهش ها تفاوت بین گروه کم شنوا و عادی به نفع کودکان عادی گزارش شده است. دراین مقاله به تفصیل به این موضوعات خواهیم پرداخت.
    کلیدواژگان: شناخت، نظریه ذهن، حافظه دیداری، کم شنوا
  • چایکس، باراساد، کورت ترجمه: نسترن سیداسماعیلی صفحه 58
    نارساخوانی رشدی یک نشانگان نامتجانس است که با نقص آواشناسی همراه می-باشد و اغلب با دیگر اختلالات رشدی، ارتباط زیادی دارد. در واقع، نارساخوانی رشدی نوعی از اختلال شدید در خواندن می باشد که سال های زیادی برای مجامع آموزشی و پزشکی به صورت معما و مشکل درآمده بود. اکثرا در این رابطه که مشکلات حرکتی باعث ایجاد نارساخوانی می شوند، بحث ها و اختلاف نظرهای زیادی وجود دارد. براساس رویکردهای نظری گوناگون، این آسیب های حرکتی ممکن است یک فلج مخچه ای را به همراه بیاورند. هدف اصلی این مطالعه بررسی آسیب های حرکتی در کودکانی می باشد که مبتلا به نارساخوانی هستند. ما 58 کودک را که مبتلا به این بیماری بودند با استفاده از آزمون های هوش وکسلر، راهنمای بین المللی طبقه بندی بیماری ها و مقیاس رشد حرکتی لینکلن- اورسرتکای از نظر توانایی های توجه و حرکتی بررسی کردیم و آشکار شد آن ها در این مقوله نسبت به کودکان معمولی در درجه ی خیلی پایین تری قرار گرفته بودند.
    کلیدواژگان: نارساخوانی، اختلال نارسایی توجه، آسیب حرکتی
|
  • Sahar Karami, Ali Akbar Arjmandnia, Gholamali Afrooz, Mohammadreza Nistani Page 5
    The purpose of this research is to assess the mathematics curriculum for mentally-disabled students. The method of this survey research was of a descriptive type. The statistical research included 245 elementary teachers at a mentally-disturbed school in the city of Tehran, 24 school's principals and 10 specialists from the district's headquarter and seven academic administrators from schools with mentally-disturbed students. Based on Morgan's and chart of selecting the samples, 150 teachers were randomly selected and other groups were also selected by method. The tools for the collection of data were questionnaires with a completion rate of 87%, interviews, records and the analysis of documents. To analyze the data abundance calculation, percentage and weighing and valuation were utilized. The analysis of expert's views, Teachers, school's principals and academic administrators in schools with mentally-disturbed students in the city of Tehran indicates that the satisfaction rate of Teachers was (72.5%). The satisfaction rate for the principals was (95%). The satisfaction rate for the academic administrators was (67.5%). The satisfaction rate for the space, equipment and academic facilities was (80%). The satisfaction rate for the mentally-disturbed student's mathematics curriculum was, taking into account all the six-mentioned factors was (73.72%).The most important approaches for the elimination of obstacles and difficulties in mathematics curriculum schools with mentally disturbed students are: 1) Hiring teachers who are experts in teaching mentally-disturbed students. 2) Having in-service training for teachers while working 3) setting up goals suitable with the characteristics of mentally-disturbed students 4) Raising the salary and benefits and teachers.
    Keywords: Curriculum, Mentally, Disabled, Mathematics
  • Amir Abbas Ebrahimi Page 22
    Co-teaching or what it is usually referred to-cooperative teaching2 (1) is a part of the comprehensive philosophy of education for the presentation of educational services which is a more-than-ever popular approach (2) and, for a long time, it was the most common ideal teaching method in a comprehensive classroom and its popularity has continuously been increasing (3)It is the Co-teaching of two teachers(one known as a general education teacher3 and the other, special education teacher) who work Co-operatively to educate heterogeneous students having disability4 or special needs for the entire day or part of it in a classroom utilizing their expertise.
    Keywords: Co, teaching, Children with Special Needs
  • Mohammad Sadegh Ebrahimi Chaboki Page 29
    "Dictation" or "Spelling" as one of the writing skills in the primary course is very important, and is a base for the writing learning of the students. To be familiar of the teachers with the obstacles and the problems to accrue the educational aims in the Dictation can help them to omit the problems of this lesson. The variety factors causes the distortion to instruct the writing especially Dictation, and this lesson confronts with a problem named al dis orthographic.Dis orthographic in Dictation in investigable in the different views. One al these views is linguistic view. In this view, features & the difficulties in the Persian language writhing system has the main role in the decline of education of the learners of Dictation. In this essay have tried meanwhile to investigate of the sign (word) & sounds (phoneme) and the relations between them in the Persian explain its learning obstacles in the linguistic view.
    Keywords: Dictation, word, phoneme, dis orthographic
  • Zahra Barzgar Page 35
    Behavioral disorder in preschool children can cause severe behavioral disorder during elementary school years leading to committing criminal activities during youth and eventually anti-social personality during adulthood. Additionally, these problems can lead to the creation of plenty of difficulties for the family, the child's relatives and also the entire society.There will also be considerable expenses beyond one's imagination. (Stormont, M, 2002). Within this framework, the necessity for an intervention to reduce the severity of early symptoms and the prevention of its longevity will become inevitable. Among different treatments for children, play therapy is one of the best and most fruitful methods in which several psychologists and researchers have utilized this method for several decades to treat a large scope of disorders and difficulties proving effectiveness. (Bratton, Ray, Raine and Jones, 2005).
    Keywords: Behavioral Disorder, Pre, school, Play Therapy
  • Esmaeel Azimi Page 45
    Teaching students with sensory disabilities have always been of interest to scholars and educational experts. One of the sensory disabilities is blindness. It should be noted that traditional methods of training these individuals do not have the necessary efficiency and it causes the reduction of motivation in the students. Thus, an evolutionary approach is necessary. Most computer games as interactive digital media in teaching the blind are considered to be an evolutionary approach to present. The aim of this research is to study the role of educational computer games and to present the principles of designing these games for teaching the blind. Some of the instances where these games can be used teaching the blind, include strengthening the auditory process, mental imagery, teaching academic subjects, navigation, positioning and the student's emotional role. That suitable In this study, some of these principles are presented. It is recommended games for blind students are produced and their impact on each of said cases are reviewed.
    Keywords: Educational computer games, Teaching the blinds, auditory processing, mental imagery, navigation, positioning
  • Mehdi Garmabi, Gita Movallali Page 51
    Hearing problems in children hard of hearing, in addition to communication skills, will effect social interaction too. One aspect of social recognition which has attracted an increasing attention in recent years is the development of children's intelligence theory. In connection with intellectual and recognition abilities in children hard of hearing, intelligence is a subject that has always been at the center of attention, especially the important role of visual intelligence in memorization and recognition related to the important communication tools such as lip reading, sign language and cued speech. The results of the studies indicate that children's low performance in children hard of hearing in recognition abilities such as Intelligence Quotient and mental theory are mostly related to the dependence of these abilities on the evaluation or the measurement of verbal skills. However, the usage of non-verbal assessment tools and based on the type of measurement related to manual skills (such as pointing language) these children'[s grades have improved greatly and little difference has been seen compared with the grades of normal children in the field of Intelligence Quotient. However, when it comes to visual memory, in most researches, there was a difference in favor of normal children versus those who were hard of hearing. In this article, we will analyze these issues in detail.
    Keywords: Recognition, Mental Theory, Visual Memory, Hard of Hearing
  • Chaix, Brassard, Cheuret Page 58
    Growing Dyslexia is a heterogeneous symptom that comes as a result of phonetics flaw. And after times it is very related to other growing disorders. In fact growing Dyslexia is a severe disorder in reading which has turned into a puzzle in the educational and medical community. Often times, there are discussions and even differences of opinions about whether problems with the motor skills can cause problems in reading. Based on different theoretical approaches, these motor skills problems might cause brain paralysis. The main purpose of this study is to analyze motor skills damages in children who are suffering from Dyslexia. 58 children who were suffering from this disease were studied using wechsler intelligence tests, the international classification of diseases and Lincoln- Orseretsky motor development scale to examine the student's motor skills and attention abilities and it was determined that compared to normal children; they are at a lower scale.
    Keywords: Dyslexia, Attention deficit, movement, Impairment